• helloportugal

Over 10 jaar lege shelter | DZG Canedo


De shelter van Dick en Berta heeft een vijf-sterren uitzicht over de bergen van Canedo. Dat is dan ook de enige luxe van deze shelter, die zij twee jaar geleden van de grond af aan hebben opgebouwd. Op dit moment onderhouden zij zo'n 70 honden, waarvoor zij dag en nacht in de weer zijn.

De dagelijkse werkzaamheden bestaan niet alleen uit de verzorging van deze zeventig honden. Een continu heen en weer met gevonden gewonden dieren, dieren in nood, van en naar de dierenkliniek behoren tot de dagelijkse routines helaas. Niet alleen van maandag tot en met vrijdag, maar ook in het weekend. Voor 'rustiger aan doen' is geen tijd, want de weekenden lenen zich goed voor ophaalacties voor het hoognodige voer in winkelcentra en grote supermarkten. Het is een top-baan.

Een top-baan op vrijwilligersbasis welteverstaan. Heel hard nodig, hier in Portugal met zo'n 1,5 miljoen zwerfhonden naar schatting. Zeventig honden een druppel op de gloeiende plaat? Misschien. Maar bekijk het eens van een andere kant. Al deze zeventig honden worden gecastreerd. Daarbij is er een geringe doorloop dankzij de gelukkige viervoeters die worden geadopteerd. Enfin, zonder castratie tellen we na drie jaar toch gauw zo'n 1.000 extra honden, uitgaande van 5 pups per nest, twee keer per jaar. Hypothetisch gezien zouden we ietwat kort door te bocht kunnen stellen dat met het verzorgen van deze 70 honden wordt voorkomen dat de hondenpopulatie in Portugal groeit met zo'n 70.000 honden in 3 jaar. Toch niet bepaald wat je noemt een druppel op de gloeiende plaat. En daar doen ze het voor, Dick en Berta.

En op termijn? "Over tien jaar hopen we met een lege shelter het werk af te kunnen sluiten". Met de nieuwe wet op komst die het 'doden van dieren' moet verbieden, zal de politiek met een antwoord moeten komen. Wij weten het enige juiste antwoord natuurlijk allang. Sterilisatie! De enige juiste manier om het over-populatie-probleem op te lossen. En daarmee hopelijk het dierenwelzijn naar een waardiger niveau te tillen. Tot die tijd zijn mensen als Dick en Berta heel erg hard nodig. Om een klein verschil te maken voor nu, maar een immens verschil voor de toekomst.

P.S. Vind je dit bericht nuttig? Delen = lief

#Goeddoen #Honden #zwerfdieren #dzgcanedo

152 keer bekeken

PORTUGAL LIFESTYLE

  • Facebook - Black Circle
  • Pinterest - Black Circle
  • Instagram - Black Circle

Copyright @ helloportugal.eu 2017 - All rights reserved

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now