Zwart in/uit de mode

Bijgewerkt: 9 apr 2020

Er zijn dingen in het leven, waar je eigenlijk niet bij stil staat.


Neem nou een LBD, Little Black Dress. Kan áltijd. Met een goed LBD-tje, verzeker je van de nachtmerrie van elke vrouw om under- dan wel overdressed ergens (lees; welke gelegenheid dan ook), te verschijnen.


Dat is toch geweldig, nietwaar dames?! Deze zekerheid die het leven van een vrouw een stukje makkelijker maakt. Want oh, wat kunnen we het toch lastig hebben met z'n allen ;-)

Maar to the point, waar je dan eigenlijk niet bij stil staat. Want ik wil hiermee ergens naar toe, met dat LBD'tje. Ik dacht namelijk - of beter ik stond daar niet bij stil op m'n veel te hoge zwarte niet zo comfortabele naaldhakjes - dat mijn Portugese meneer P, daar heel anders over zou denken. Marleen, hoe naïf kun je zijn? Denk je nu echt dat je met een kittig zwart jurkje en flinke hakken eronder noch under- of overdressed naar een communie kunt? Een beetje sexy gaan lopen wezen op een vrome gelegenheid als een communie.

Misschien had ik liever in deze veronderstelling gebleven. Denkende dat ik er nog niet zo heel verkeerd uit zag. Of misschien zelfs een beetje sexy, hoewel dat meestal (lees nooit) niet direct in me op komt als ik in de spiegel kijk. En erg comfortabel zou ik me er ook niet bij voelen, want een communie is daar nou niet bepaald een gelegenheid voor. Dat was dus ook helemaal niet de rede van mijn kledingkeus, waar ik dus al bijna spijt van ging krijgen.

Ondanks eerdere volle overtuiging, stond ik daar dus een beetje vertwijfelend, toen P. droogjes opmerkte dat zijn moeder er niet op haar best uit zag. Waarop ik hem stom verbaast aankeek daar mijns inziens niks mis wat met het zwarte mantelpakje van mijn schoonmoeder. Dat was het 'm nou juist. Zwart. Afschuwelijk, vond P. De kleur van de rouw, van de weduwe, van de dood, van de eindigheid, van verdriet, van verlies, van.......ja ja, hou maar op. I get the picture. En fijn dat je dat nu pas even subtiel meldt.

Zwart dus. Eén van mijn favoriete kleuren in mijn garderobe. Want zwart kan altijd. Net als dat kleine jurkje, met z'n overdreven afkorting. Denkende dat zwart als modekleur "nummer 1" een soort van internationale standaard is als rood de kleur van de liefde is. Ja, ook wel de kleur van de rouw, maar toch niet anno 2017? Jawel, in Portugal of all places. Waar meestal oude dametjes, gedurende een heel jaar na het overlijden van een dierbare, zich uitsluitend hullen in zwart. Met zwarte kousen, zelfs als het snik heet is. Soms zelfs met zwart geverfd haar, omdat dat ooit hun natuurlijke kleur was. Modieus zou ik het niet direct willen noemen en sexy allerminst. Maar een associatie die blijkbaar zo roestvast zit, dat waar ik ook verschijn in het zwart, de vraag krijg of ik in de rouw ben.

En zo stond ik dus even stil bij de gedachte in hoeverre integratie met kleur bekennen te maken heeft. Ik zou zeggen, wie de Little Black Dress past, trekke hem aan.

#Integratie #Livingabroad #Aanpassen #Integreren

40 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven