Schone schijn

Bijgewerkt: 8 apr 2020

Schone schijn naar buiten toe en vuile was houd je binnen. Maar vandaag ga ik het eens anders doen. De vuile was gaat naar buiten en de schone schijn kan m'n rug op.

Ik ben toe aan opluchting en het hoge woord eruit gooien. Ik ben toe aan een grote schoonmaak, dus ofwel 'maak je borst maar nat' óf sluit maar gauw dit venster (vóórdat een berg vuile was door het raam naar buiten vliegt), want hier komt ie.

In de eerste plaats heb ik nogal moeite met schone schijn. Hoe schoner de schijn, hoe meer viezigheid er schuil achter gaat als je het mij vraagt. Ik heb het niet direct over de huiselijk sfeer (type 'mevrouw Emmer, lady of the house speaking'), maar meer in de zin van hoe we met elkaar omgaan. Of beter gezegd; aardig doen in iemands gezicht en achter de rug om ....ach, dat behoeft toch geen nadere uitleg? 

Hoewel ik niet bepaald gezegend ben met een royaal portie assertiviteit en dus vaker niet dan wel meteen zeg waar het op staat, weerhoudt het gebrek aan assertiviteit mij er niet van om oprecht te zijn. Zodra ik merk dat die oprechtheid niet van twee kanten komt, haak ik af. Een k*t eigenschap, zo blijkt. Vooral als het gaat om mijn schoonfamilie. En daar ga ik het eens uitgebreid over hebben hier.

Schone + familie = Heilig

We gaan nu zo'n acht jaar met elkaar door het leven en hoewel we best een redelijke en schone start maakten samen, is er in de afgelopen jaren behoorlijk de klad in gekomen. Twee vechten, twee schuld bestaat niet in Portugal, dus het mag duidelijk wezen dat die schuld geheel en al bij mij ligt. 

Ik beschik namelijk niet over slechts één k*t eigenschap, ik ben er in Portugal achter gekomen dat ik vol zit met k*ttige eigenschappen. Zo blijk ik niet best naar pijpen te dansen, hangen mijn oren eigenlijk alleen van mijzelf af (héél slecht), ben ik een ondankbare eter met m'n aanstellerige maatje 36-zonder-ooit-een-dieet-gevolgd-te-hebben-en-zelf-liever-wat-meer-kont-en-tieten-zou-willen-hebben (maar daar vraagt nooit iemand naar, dus doe maar net of je dit niet gelezen hebt). Dan 'suck' ik als schoondochter, waarschijnlijk iets met geduld en hypochondrie, ik zeg maar wat. En ik 'suck' ook nog als schoonzus, omdat ik het eeuwige gezwijg (of zou dat negeren zijn?) niet best verdraag. Ik 'suck' eigenlijk zo'n beetje in mijn hele zijn. En ik moet zeggen, ik voel me gelijk kilo's lichter door hiermee uit de vieze kast te komen. Dank dat ik dit even kwijt mocht.

Maar alle gekheid op een stokje, het is natuurlijk ontzettend sneu. Dat de schone familie het zo ontzettend vies heeft getroffen met mij. Maar niet getreurd, dit vieze wasje is bij deze gewassen. De schuldige heeft bekend, het hoge woord is er uit. Als dat niet schoon is, weet ik het ook niet meer. Met Kerst en Pasen achter de rug, kijk ik nu al uit naar de volgende schone-schijn-heilige (interpreteer dit vooral naar eigen goeddunken) familiebijeenkomst. Ik weet nu al dat ik niet kan.

Persoonlijke noot: Hoewel ik erg van de Portugese feel-good-mood ben, zit het hier heus vaak mee, maar soms zit het tegen. Daar hoeft wat mij betreft geen schone schijn aan te pas te komen. Echter, als je dit artikel leuk vind, hoef je het in dit geval - bij voorkeur - liever niet te delen. Ik hang namelijk niet graag de vuile was buiten ;-))


#Happyweds #Livingabroad #Portugeseschoonfamilie

39 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven