top of page

Portugese makers | Roll up the Sheep

Ze zijn origineel, innovatief, gepassioneerd en zetten zich in voor duurzaamheid en behoud van natuur en tradities. Bovenal zijn ze Portugees, met een bijzonder verhaal.


De Portugese Makers.Zeg je Portugal, dan denk je misschien niet direct aan schapenwol.


Het was zo'n twintigduizend jaar geleden dat de Serra da Estrela - het hoogste berggebied op het Portugese continent - te maken kreeg met lange periodes van extreme kou en sneeuwval. Dit leidde tot een uniek ecosysteem met zure en granietachtige bodems, wat de traditionele landbouw en cultivering van gewassen onmogelijk maakte. Herders begonnen wol als grondstof te gebruiken om zich te beschermen tegen de barre weersomstandigheden in de bergen, wat het begin van een breed scala aan Portugese schapenwol producten markeert.

Hoewel de Serra da Estrela gezien wordt als voornaamste leverancier van schapenwol in Portugal, levert de Alentejo ook een belangrijke bijdrage hierin.


Hoogste punt in de Serra da Estrela - Portugal
Fotocredits: André Ferreira - Hoogste punt in de Serra da Estrela - Portugal
Het schaap opgerold

Roll up the Sheep is een familie-initiatief van Rita en haar broer, die hiermee continuering geven aan een lange geschiedenis van familietradities en kennisoverdracht van generatie op generatie. Met Roll up the Sheep beogen ze niet alleen deze traditie levende te houden, maar ook aan te passen aan moderne standaarden van duurzaamheid, eerlijke handel en sociale betrokkenheid.

Dat doen ze onder meer door het produceren en recycleren van 100% natuurlijke en nationaal verkregen materialen. Ze werken uitsluitend met natuurlijke kleurstoffen. De wol wordt gekookt met bijvoorbeeld wortelen, uienschillen, champignons, kastanjes en olijfblad, waarmee een warm en natuurlijk kleurpalet ontstaat.

Middels participatie in diverse sociale initiatieven, draagt Roll up the Sheep bij aan het welzijn van kwetsbare groepen in de Portugese samenleving. Op diverse locaties in Portugal worden onder meer deze leuke sloffen handgemaakt door deelnemers van het sociaal integratieproject.

Uiteraard gemaakt van Roll up the Sheep natuurlijke wol en ge-upcycled materiaal, is geen paar hetzelfde.

Handgemaakte Portugese sloffen van natuurlijke wol

De Makers

Hoewel geboren en opgegroeid in Lissabon, hebben Rita en haar broer veel tijd in hun jeugd doorgebracht in Trás-os-Montes, waar de familie oorspronkelijk vandaan komt. Haar mooiste jeugdherinnering zijn de Portugese traditionele markten waar de hele familie aan deel nam. En de keukengerei-winkel van haar grootvader waar ze wel eens achter de toonbank mocht staan. Een paar decennia geleden bestonden er nog geen grote winkelketens en shoppingcentra in Portugal en had elke middenstander zo'n zijn eigen specialiteit en/of ambacht.


Op de vraag of Rita het - volgens haar - best bewaarde geheim van Portugal wil delen, antwoord ze: é sergedo (dat is geheim). Ze doelt op kleine stukjes Portugees paradijs, verborgen strandjes of verborgen in de bergen. Wel verklapt ze dat er steevast oma's picknick wordt ingepakt met traditionele Portugese gerechten (ook geheim). Bollen Roll up the Sheep wol, haaknaalden en breipennen mogen niet ontbreken. Waarmee een lange familietraditie in stand wordt gehouden.


Hoewel we de verborgen paradijsjes van Rita en familie dus niet zullen ontdekken, is er wel een hele mooie wol-route, welke begint in het wol museum in Covilhã in de Serra da Estrela. Deze route werd heel vroeger afgelegd om de wol naar de fabrieken te brengen. De route herbergt een schat aan historische, culturele en antropologische locaties in de geschiedenis van wol. Lees hier meer over de Wol-route en mocht je deze route hebben gedaan, laat dan weten wat je er van vond.


Website Roll up the Sheep: klik hier


(Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Roll up the Sheep, maar bevat géén affiliate links.)

80 weergaven0 opmerkingen

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


bottom of page