top of page

Hoe kies je locatie in Portugal?

Bijgewerkt op: 3 jul. 2021

Wanneer je zo vrij als een vogel bent, zou je overal neer kunnen strijken.

Hoewel dat op het eerste oog een heel fijn idee lijkt, is een stukje afbakening van je zoekgebied best prettig.


Want hoewel Portugal niet heel groot is, praten we toch over ruim 92.000 km2 land. Hoe kies je de beste regio, de beste omgeving en uiteindelijk de beste plek? Hoewel de antwoorden op deze vragen voor iedereen anders zullen zijn, delen we in in artikel handige informatie om tot een weloverwogen besluit te komen.



Noord, oost, zuid, best

Het meest voor de hand liggende begin is het klimaat in Portugal. Hoewel de zuidelijke ligging suggereert dat het tenminste een stuk warmer is dan in de Noordelijke Lage Landen, wordt Portugal gekenmerkt door verschillende klimaten en microklimaten. Het westen van het land heeft een zeeklimaat en het zuiden van Portugal een Middellandse Zeeklimaat. Volgens het Köppensysteem heeft Zuid Portugal een mediterraan klimaat, met warme droge zomers en het noorden een gematigd maritiem klimaat, met koelere, droge zomers.


De westkust is in zijn geheel beduidend koeler dan de binnenlanden van Portugal. Hoe verder van de de kust, hoe groter in de regel de temperatuurverschillen tussen zomer en winter. De zomers in de binnenlanden op het Noordelijk halfgrond van Portugal zijn doorgaans heel heet en droog. De winters koud en met statistisch gezien meer regenval dan het zuiden.

In de zomer kenmerkt de noordelijke westkust van Portugal zich door mistbanken langs te kustlijn, als gevolg van de warmte die vanaf de binnenlanden de koele Atlantische lucht ontmoeten. Niet zelden vangen warme dagen met een dikke pak mist aan en trekt het gedurende de dag open om vervolgens aan het einde van de dag weer op te trekken. De ochtenden en avonden zijn dan, ondanks de warme zomerdagen, fris.


Het woon- en leefklimaat

Hoewel het leefklimaat van stad naar dorp verschilt en Portugal dus eigenlijk net zoals Nederland wordt gekenmerkt door grote verschillen in woon- en leefklimaat, noemen we hier de meest opvallende verschillen. In de laatste decennia zijn veel Portugezen verhuisd naar de grotere steden, wat heeft geleid tot een vergrijzing (en leegstand) in de dorpen. Vooral in de binnenlanden is er een merkbaar verschil in levensstandaard, welke een stuk lager ligt. Evenals het opleidingsniveau. Het gevoel een flinke stap terug in de tijd te zetten kan heel mooi zijn, maar als er naar school gaande kinderen mee verhuizen, is het verstandig om goed naar de onderwijsvoorzieningen te kijken.


Ook de bevolkingsdichtheid is een belangrijke leidraad voor het woonklimaat, omdat dit veelal samenvalt met de sociale en algemene voorzieningen. Sommige gebieden in Portugal zijn zo dun bevolkt dat een simpele supermarkt al een flink stuk rijden is. Voor de rustzoekers een droom, maar het kan ook nadelen hebben. Denk aan werkgelegenheid of een dichtstbijzijnd ziekenhuis. Let er daarbij ook op of het om publieke of particuliere gezondheidszorg gaat. Niks per se ten nadelen over het een of de ander, maar lees jezelf wel goed in (zie ook ´Gezondheidszorg in Portugal´).

En vraag jezelf af of je het erg vind om best een flink autoritje te moeten maken om een avondje uit te gaan. Het lijken allemaal details, maar zeker als je voornemens bent om permanent in Portugal te gaan wonen, bepalen ook dit soort details je woonbeleving.


Basiskosten van leven

Hoewel de kosten van leven in Portugal als gunstig worden gezien, zijn kosten van dagelijkse boodschappen, diesel en benzine bijvoorbeeld bijna gelijk aan die van Nederland. Kosten van gas en elektriciteit zijn zelfs hoger dan in Nederland

Daartegenover staan onder meer de zeer vriendelijk geprijsde menukaarten van restaurants, openbaar vervoer en toegangskaartjes voor musea of concerten.

Vergeet niet dat het gemiddelde Portugese netto salaris rond de € 825,- ligt en daarmee de levensstandaard beduidend lager dan in Nederland.

Een redelijk betrouwbaar beeld kun je verkrijgen via de website Numbeo, waar je niet alleen op land de gemiddelde kosten van leven kunt vinden, maar zelfs ook per stad of regio.






1.140 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page