top of page

Hoe offgrid wil je wonen in Portugal en waar moet je op letten?

Bijgewerkt op: 3 jul. 2021

Je hoeft in Portugal niet per se naar ´the middle of nowhere´ te gaan om officieel een ´off-gridder´ te zijn.


Hoewel het voor de hand ligt dat een lange smalle onbestrate weg dwars door het bos of over de berg naar een offgrid onderkomen leidt, hoef je het niet eens altijd zover te zoeken in Portugal.Om te beginnen, wat verstaan we onder offgrid?


Offgrid =

Zonder aansluiting op het riool, het water- of elektriciteitsnet; niet gebruik makend van de nutsvoorzieningen; zelfredzaam in energie, stromend water en sanitaire voorzieningen.


Advies nummer 1

De echte rustzoeker zal misschien heel bewust op zoek gaan naar een offgrid gelegen woning, maar het kan ook gebeuren dat je je toch redelijk wel on-the-grid waant, terwijl er toch de nodige aansluitingen blijken te ontbreken. Daarom advies nummer 1 om bij elk huis dat je gaat bezichtigen goed na te vragen of de woning is aangesloten op deze algemene nutsvoorzieningen.


Het zal je verbazen hoeveel huizen bepaalde basisaansluitingen niet hebben. Het rioleringsysteem in Portugal rijkt vaak niet tot de kleinere dorpen. Chique gezegd hebben de meeste huizen in dorpen een eigen biologische riooltank, wat zo veel wil zeggen als dat het natuurlijk wordt weggespoeld diep in de aarde. Is de tank iets minder biologisch, dan moet deze eens in de zoveel tijd worden geleegd. Wel zo fijn om dat even van te voren te weten, toch?


Hetzelfde geldt voor gasaansluiting. Nederlanders zijn gewend aan het gemak van een centrale verwarming. In Portugal is dat niet vanzelfsprekend en hoewel niet statistisch onderbouwd, zou het zo maar eens kunnen zijn dat de meerderheid van de woningen in Portugal niet over centrale verwarming beschikken. Voor warm water en zelfs voor een centraal verwarmingssysteem - als de woning daarover beschikt - gebruikt men hier vaak gasflessen. Zeker wanneer de woning omringd wordt door mooie natuur, is dit goed om te weten in verband met risico's bij brand.


Hoewel dit officieel niet onder nutsvoorzieningen valt, is er nog een stukje veiligheid wat overwogen moet worden. Portugal blijkt één van de veiligste en meest vredige landen te zijn, maar natuurrampen zoals bosbranden zijn hier helaas niet vreemd. Voordat je als een blok voor een afgelegen stuk grond of woning valt, wil je misschien tenminste een inventarisatie maken van de vegetatie en de mogelijke risico's.


Mocht je al een stukje van het gebaande pad afgeweken zijn, dan is de kans groot dat het huis over één of meerdere waterputten beschikt als enige waterbron. Dat is natuurlijk een fantastische natuurlijke voorziening, maar in tijden van grote droogte kun je daarmee voor flinke uitdagingen komen te staan.


Net niet

Volgens Europa's graadmeters liggen de internetvoorzieningen in Portugal iets onder het gemiddelde. Ook hier geldt weer dat in dunbevolkte gebieden aanwezigheid van goed internet geen garantie is, zelfs als die voorzieningen wel aanwezig zijn. De redenen daarvoor zijn uiteenlopend, maar naast het feit dat het dus goed is om vooraf te weten of en zo ja -wat voor soort internet beschikbaar is en wat de kwaliteit daarvan is.


Voor diegenen die echt helemaal off-the-grid willen gaan wonen, biedt Portugal prachtige plekken. Soms staat er een geheel zelfvoorzienende woning te koop, maar vaker zijn het hele oude woningen die de nodige renovatie behoeven om aan moderne zelfvoorzienende maatstaven te voldoen. In het laatste geval, laat jezelf vooral heel goed informeren of de woning wel een woningvergunning heeft. Het feit dat het huis er staat wil namelijk nog niet zeggen dat het kadastraal ook als zodanig geregistreerd is.

4.344 weergaven0 opmerkingen

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


bottom of page