top of page

Auto invoeren in Portugal

Bijgewerkt op: 6 aug. 2021


Op ons huis na, is de auto één van de grootste aanschaffen die we een paar keer in een mensenleven doen. Wordt de een er helemaal emotioneel van, de ander kan het niet beroeren zolang het ding maar doet waar het voor gemaakt is, ons van A naar B brengen.

De vraag zal zijn of je al dan niet je vierwieler mee zal nemen naar je nieuwe thuisland, waarbij het misschien handig is om vooraf een beetje inzicht te hebben van de - in dit geval Portugese -- regels op invoering.

Invoeren auto in Portugal

(Update: 6 augustus 2021)


- Het is toegestaan om tot 6 maanden ná verhuizing naar Portugal met buitenlands kenteken te rijden. Dit is tevens de termijn van invoering, want ná 6 maanden dient de auto van Portugees kenteken te worden voorzien en dus officieel te worden ingevoerd.

- De kosten hiervan bedragen ongeveer € 250,-, voor tenaamstelling, kentekenpapieren, kentekenplaten en nieuwe APK keuring. Het is mogelijk om hiervoor een tussenpersoon in te schakelen, die uiteraard daarvoor zijn prijs zal hebben (richtlijn variërend van €250,- tot € 500,-, met de kosten van invoering meestal niet inbegrepen)

- Een als inboedel ingevoerde auto mag onder géén beding binnen één jaar na invoering worden verkocht;

- Bij verkoop van een als inboedel ingevoerde auto binnen één jaar, dient alsnog de ISV belasting te worden betaald. Reken hierbij op een aanzienlijk bedrag, daar het Portugese equivalent van de BPM in de regel hoger ligt dan in Nederland.


Vrijstelling van invoerbelasting

Op het invoeren van auto's in Portugal wordt gewoonlijk invoerbelasting gerekend, ofwel Imposto Sobre Veículos - ISV). Het invoeren van een auto bij emigratie, welke bovendien wettelijk gezien onder de inboedel valt, kan vrijgesteld worden van deze belasting. Zorg er voor dat je te allen tijden voldoet aan deze regels, want de ISV kan oplopen tot een flink bedrag. De moeite waard dus om je vantevoren goed te laten informeren.


Voor het invoeren van de auto met recht op vrijstelling van invoerbelasting (ISV) dien je aan de volgende regels te voldoen:

  • De invoerder met ten minste 18 jaar zijn;

  • Minstens 6 maanden buiten Portugal hebben gewoond en in het land van herkomst van de auto:

  • De auto moet zijn aangegeven als gebruikersgoed bij de verhuizing naar Portugal. Ook tijdens het invoeringsproces moet dit duidelijk worden aangegeven;

  • De auto moet in het land van herkomst (oude woonland) ten minste 6 maanden vóór verhuizing naar Portugal in het bezit zijn van de invoerder;

  • Alleen auto's die ten minste 6 maanden reeds in bezit zijn vóór emigratie, kunnen worden aangemerkt als inboedel. Dat wil zeggen dat de auto belastingvrij mag worden ingevoerd;

  • De auto moet zijn gekocht zijn in het vorige woonland, met een bewijs dat alle gerelateerde belastingen tot datum van invoering zijn betaald in het vorige woonland.


Tot 12 maanden na verhuizing naar Portugal kan een aanvraag worden ingediend voor vrijstelling van de ISV, via Portal das Finanças. Er zijn geen extra kosten verbonden aan deze aanvraag.

IUC (ofwel 'joek')

Over een eenmaal ingevoerde auto moet een soort wegenbelasting worden betaald, ofwel IUC (Imposto Único de Circulação). Deze kent verschillende categoriën, waarbij de volgende criteria van belang zijn:

- Bouwjaar van de auto; voor auto's ná 1 juli 2007 gelden nieuwe (lees hogere) belastingen. Voor ingevoerde auto's is sinds 2020 een nieuwe regel van kracht, welke een hele verbetering (en veel eerlijker, getuigen de interventie van het Hoger Gerechtshof, welke in januari 2020 uitspraak hierover deed). Voorheen werden ingevoerde auto's namelijk aangemerkt als nieuwe auto en werd dus het originele bouwjaar niet overgenomen in de Portugese autopapieren. Dit leidde tot enorme (en onterechte) jaarlijkse aanslagen van de IUC voor auto's met een officieel bouwjaar vóór 1 juli 2007.


Tip: heb je een auto met een bouwjaar vóór 1 juli 2007 ingevoerd in Portugal ná 1 juli 2007? Dan kun je via Balcão do Portal das Finanças of via Serviços de Finanças restitutie van de teveel betaalde belasting aanvragen.

- CO2-uitstoot; even een beetje kort door de bocht, maar het verschil tussen de goedkopere categorie A en de duurdere categorie B ligt bij een CO2-uitstoot van gelijk of meer dan 250. We praten hier over een jaarlijks verschil van € 400,- (in 2017)

- Motorcapaciteit; onderverdeeld in 'van....tot' aantal m3, waarbij het bedrag van belasting uiteraard stijgt per categorie motorcapaciteit.

De IUC wordt uitgedrukt in een jaarlijks bedrag en dient jaarlijks in één keer betaald te worden.

Via Verde - tolwegen

Daarnaast kent Portugal een tolwegsysteem met veelal prachtige, doch lege wegen. Fijn voor degenen die het zich wel kunnen veroorloven, maar voor vele Portugese een rede om een omweg via 'secundaire' wegen te maken.

De Via Verde kent een gecategoriseerd systeem, van klasse 1 tot en met 4, waarbij de hoogte van de auto, de wielaandrijving en het aantal wielassen van belang is. Duidelijker dan onderstaande afbeelding, kan ik het niet omschrijven. (Tweede kolom is hoogte van de auto, derde kolom het aantal wielassen).

(Disclaimer: er kunnen geen rechten ontleend worden aan de informatie in dit artikel. Hoewel we de informatie regelmatig actualiseren, vraag altijd de meest actuele informatie op via officiële instanties in Portugal)

9.841 weergaven4 opmerkingen

Gerelateerde posts

Alles weergeven
bottom of page