Auto invoeren in Portugal

Bijgewerkt: jun 29


Op ons huis na, is de auto één van de grootste aanschaffen die we een paar keer in een mensenleven doen. Wordt de een er helemaal emotioneel van, de ander kan het niet beroeren zolang het ding maar doet waar het voor gemaakt is, ons van A naar B brengen.

De vraag zal zijn of je al dan niet je vierwieler mee zal nemen naar je nieuwe thuisland, waarbij het misschien handig is om vooraf een beetje inzicht te hebben van de - in dit geval Portugese -- spelregels. Daarbij even opgemerkt, dat mocht deze uiteenzetting enige onjuistheden bevatten, dan hoor ik dat graag. Maar hierbij dat wat ik weet;

Spelregels invoeren

- Alleen auto's die ten minste één jaar reeds in bezit zijn vóór emigratie, kunnen worden aangemerkt als inboedel. Dat wil zeggen dat de auto belastingvrij mag worden ingevoerd;

- Bínnen zes maanden na verhuizing dient het Nederlands kenteken te worden omgezet naar een Portugees kenteken;

- De kosten hiervan bedragen ongeveer € 200,-, voor tenaamstelling, kentekenpapieren, kentekenplaten en nieuwe APK keuring. Het is mogelijk om hiervoor een tussenpersoon in te schakelen, die uiteraard daarvoor zijn prijs zal hebben, veelal inclusief deze kosten;

- Een als inboedel ingevoerde auto mag onder géén beding binnen één jaar na invoering worden verkocht;

- Bij verkoop van een als inboedel ingevoerde auto ná één jaar, maar bínnen vijf jaar ná invoering, dient alsnog belasting te worden afgedragen. Reken hierbij op een aanzienlijk bedrag, daar het Portugese equivalent van de BPM in de regel hoger ligt dan in Nederland.

IUC (ofwel 'joek')

Over een eenmaal ingevoerde auto moet een soort wegenbelasting worden betaald, ofwel IUC (Imposto Único de Circulação). Deze kent verschillende categoriën, waarbij de volgende criteria van belang zijn:

- Bouwjaar van de auto; voor auto's ná juli 2007 gelden nieuwe (lees hogere) belastingen. Let wel; een als inboedel ingevoerde auto wordt aangemerkt als een 'nieuwe' auto gelijk aan de datum van invoering. Een auto met bouwjaar februari 2006, ingevoerd in december 2016, zal worden aangemerkt als een auto met bouwjaar december 2016. Derhalve zal dus altijd de 'nieuwe' belasting van kracht zijn op een ingevoerde auto, ongeacht het bouwjaar. Indien je besluit een auto in Portugal te kopen, is het bouwjaar uiteraard wel van belang;

- CO2-uitstoot; even een beetje kort door de bocht, maar het verschil tussen de goedkopere categorie A en de duurdere categorie B ligt bij een CO2-uitstoot van gelijk of meer dan 250. We praten hier over een jaarlijks verschil van € 400,- (in 2017)

- Motorcapaciteit; onderverdeeld in 'van....tot' aantal m3, waarbij het bedrag van belasting uiteraard stijgt per categorie motorcapaciteit.

De IUC wordt uitgedrukt in een jaarlijks bedrag en dient in één keer betaald te worden.

Via Verde - tolwegen

Daarnaast kent Portugal een tolwegsysteem met veelal prachtige, doch lege wegen. Fijn voor degenen die het zich wel kunnen veroorloven, maar voor vele Portugese een rede om een omweg via 'secundaire' wegen te maken.

De Via Verde kent een gecategoriseerd systeem, van klasse 1 tot en met 4, waarbij de hoogte van de auto, de wielaandrijving en het aantal wielassen van belang is. Duidelijker dan onderstaande afbeelding, kan ik het niet omschrijven. (Tweede kolom is hoogte van de auto, derde kolom het aantal wielassen).

(Disclaimer: er kunnen geen rechten ontleend worden aan de informatie in dit artikel. Hoewel we de informatie regelmatig actualiseren, vraag altijd de meest actuele informatie op via officiële instanties in Portugal)

#autoinvoereninportugal #wegenbelastinginPortugal #Portugesebelasting #Tolwegeninportugal #Emigrerennaarportugal #invoerregelsautoportugal

2,160 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven