top of page

Maakt wonen in het buitenland gelukkig(er)?

Bijgewerkt op: 29 jun. 2021

Wonen in het buitenland. Echt niet de sleutel tot geluk. Misschien voor de een, maar zeker niet voor allen. Nou vind ik 'geluk' toch al een een 'tricky' woord.


Een populair woord waar hele boeken, how-to lijstjes en retraites aan gewijd worden.

Of je daarna nou het geluk zal vinden, blijft de vraag. Want zit in 'het vinden van geluk' niet een doel verscholen. En kan 'geluk' een doel zijn? Is het maakbaar? Natuurlijk kun je de juiste condities voor geluk tot op zeker hoogte creëren, maar ik vind het lastig te geloven dat je dus niet hard genoeg je best hebt gedaan als je niet gelukkig bent.

Enfin, geluk dus. Iets wat mij eerder overvalt, dan dat ik het aan zie of voel komen. En dan ook nog eens op de meest gekke momenten. Niet dat ik nou zo gelukkig wordt van de was buiten ophangen (ik noem maar iets), maar het zou zo maar een moment kunnen zijn dat ik me plots gelukkig voel. Dat alles gewoon even op z'n plaats valt terwijl ik de sokken buitenste-binnen vouw. Heel gek, kan daar niet eens de vinger op leggen. Nu zou het er dus helemaal niet toe doen of ik die was nou in Nederland of Portugal ophang (hoewel die in Portugal wel sneller zal drogen, wat een geluk) maar toch waag ik een poging om vijf dingen te noemen die mij - wonend in het buitenland - gelukkig(er) maken:

1. Familiebanden en goede vrienden; Aan missen zit ook een hele mooie kant. Het doet je meer beseffen wat je voor elkaar voelt en betekend en de meer spaarzame momenten die je met elkaar beleefd, zijn intenser. Bovendien wil je die momenten beleven 'to the max' dus voor kleine futiliteiten is gewoonweg geen plaats. Ondanks het gemis, kan mij deze extra dimensie in relaties met familie en enkele dierbare vrienden heel erg gelukkig maken;

2. Ruimer perspectief: niet alleen door wonen in het buitenland, maar ook door reizen, verruim je je perspectief. Je kijk op de wereld en hoe jij jezelf daar in vindt. Vanzelfsprekendheden vallen weg, maar je vraagt je ook af of dat nou zo erg is. En zo vorm je een nieuw beeld, een nieuwe kijk niet alleen op jezelf, maar ook op het leven. Dat bewustzijn maakt mij gelukkig;

3. Durf; In een vertrouwde omgeving voel je je doorgaans veilig. Niet dat je je per se onveilig voelt in een nieuwe omgeving, maar toch zul je het nieuwe aan moeten gaan. Wonend in het buitenland heeft ook in figuurlijke zin mijn grenzen verlegt. Ik durf meer. Een soort van 'throw in the deep' en zwemmen of verzuipen-gevoel. Je kunt meer dan je denkt en om daar vervolgens achter te komen, geeft een gelukzalig gevoel van overwinning op jezelf;

En dan is er natuurlijk nog het kleine geluk. Dat heuvelachtige uitzicht, de geur van eucalyptus,

onze bejaarde - in Portugal geadopteerde hond die niet van mijn zijde wijkt en lekker cliché het strand op een steenworp afstand, want ja ook dat is een klein geluk. En die schone was? Die hang ik dan toch het liefste in Portugal aan een lijntje te drogen. Me plotseling realiserend dat ik me gelukkig mag prijzen met deze ervaring. Wonen in het buitenland.

Ps.: vind je dit artikel leuk? Delen = lief

343 weergaven0 opmerkingen

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page