top of page

Hello Portugal Woonpanel | Het bloemenhuis van Nouschka

We schrijven vanuit het bloemenhuis - Casa das Flores - aan de Portugese Zilverkust (Costa de Prata), waar Nouschka met haar man en twee tieners haar thuis in Portugal heeft gevonden en bovendien een warm welkom biedt voor toeristen die de onvervalste Portugese ´tranquilo´ lifestyle willen ervaren.


Nouschka woont sinds 2018 in Portugal.


Moeder met twee kids poserend op de rotsen aan de Portugese Zilverkust

Met de droom om een vakantiehuis in Portugal te kopen en er later zelfs ooit te gaan wonen, doorkruisten Nouschka en Pieter in het voorjaar van 2017 noord tot zuid Portugal. Met vier handige handen, hoefde het toekomstige droomhuis niet perfect te zijn. Een ´opknappertje´of zelfs een ruïne zouden tot de optie behoren, maar wel weg van het toerisme.


Zoeken en vinden

Ze zagen heel wat huizen, maar de klik bleef uit. Totdat ze via via een huis vonden aan de Portugese zilverkust, vlakbij Leiria. Een oud karakteristiek huis, maar nog best in een heel prima staat. Met drie appartementen, wat ideaal zou zijn voor eventuele verhuur. Het was liefde op het eerste gezicht en de teleurstelling daarom des te groter dat de vraagprijs ver boven het budget lag.


Met het huis in hun hart en hoofd, keerden ze ongedane zaken terug naar Nederland. In de maanden die daarop volgden, zagen ze de vraagprijs van het huis iets dalen en omdat het bloed kruipt waar het niet gaan kan, lieten ze alvast een berekening maken van hun leencapaciteit. Omdat er toch nog een heel gat te overbruggen is, zit er niks anders op dan een sprong te wagen met een best - veel - lager - bod. Iets wat in Nederland not-done zou zijn, maar inmiddels wisten zij dat de Portugese huizenmarkt andere ongeschreven regels hanteert. Het feit dat hun flink lagere bod tot hun stomme verbazing geaccepteerd wordt, bevestigde dat nog eens.


Nederland-moe

Vanaf dat moment gaat het snel. Eind oktober 2017 vindt de overdracht plaats, waarvoor Nouschka, Pieter en de kids weer een reisje Portugal boeken. De moed zakt even stevig in de schoenen als de advocaat hen informeert dat de overdracht niet kan plaatsvinden, omdat een officiële machtiging van één van de verkopers ontbreekt. Dankzij de vlotte samenwerking tussen de advocaat, makelaar en notaris kan er uiteindelijk toch getekend worden en is de overdracht van hun Portugese vakantiehuis een feit. Hoewel, vakantiehuis? Waarom wachten we eigenlijk? Als er zoiets bestaat als ´Nederland moe´ dan waren ze dat toch al best wel een tijdje.


Bed & Breakfast Casa das Flores in Portugal

(Foto: Casa das Flores)


Samen met de kids besluiten ze Nederland definitief te verruilen voor Portugal. De kinderen gaan al in Nederland op Portugese les, om voor hun de stap naar Portugees onderwijs minder hoogdrempelig te maken.

Het aanmelden van de kinderen op school vraagt om veel geduld en papier. De lokale voetbalclub doet daar nog een schep bovenop en vraagt zelfs om een officiële verklaring dat het gezin niet emigreert voor een suggestieve voetbalcarrière. Nouschka licht liefdevol toe dat haar zoon Mats een leuke hobby-voetballer is, maar niet over Matthijs - de - Ligt - talent beschikt.


In september 2018 vangt het eerste Portugese schooljaar voor Mats (dan 11 jaar) en Vienna (dan 9 jaar) aan. De eerste weken zijn spannend, maar de Portugese klasgenootjes zijn ontzettend behulpzaam en beiden worden ze goed opgenomen. Ze moeten ontzettend wennen aan de bergen huiswerk, maar dankzij hun doorzettingsvermogen en Google translate ronden ze het eerste schooljaar in Portugal beiden succesvol af. Toegegeven, geen makkelijk jaar. Niet voor Mats en Vienna, maar ook niet voor Nouschka en Pieter. Ondanks het vele geregel, inschrijvingen, bedrijf opstarten, papieren en nog meer papieren, maakt de Portugese behulpzaamheid bijna alles goed.


(Foto's vlnr: patio van Casa das Flores - Mats en Vienna zijn inmiddels volleerde surfers - het verwarmde zoutwater zwembad van Casa das Flores - de prachtige Costa de Prata, ofwel Zilverkust)


Nouschka over Portugal

Wat vind je het fijnst aan wonen in Portugal?

Behulpzaamheid, minder stress, meer buiten, de natuur, de zee dichtbij. En het eten, vult Vienna aan!


Wat vind je niet fijn aan wonen in Portugal?

Mailen, bellen, afspraken maken. Alles is ´ja´ en vervolgens hoor je niks meer. Alles duurt heel erg lang. Ze nemen de tijd. Dat is frustrerend, bewonderenswaardig onverstoord en grappig tegelijk.


Waar hebben jullie extra op gelet bij het zoeken naar een huis in Portugal?

We wilden niet in een heel toeristisch gebied wonen en een goede bereikbaarheid van scholen was een must.


Wat viel mee?

Gemis van Nederland, vrienden en familie. In Nederland leef je volgens je agenda, elk weekend wat. Ik mis het hectische en volle Nederlandse leven totaal niet. Contact met familie en echte vrienden is intenser geworden.


Wat viel tegen?

Niks! Met een positieve mindset is eigenlijk niks onoverkomelijk. Natuurlijk zijn er wel eens kleine frustraties, maar dat voert absoluut nooit de boventoon hier in Casa das Flores.


Wat is jouw beste advies?

Tip: Overdracht van instructies: Wij kochten het huis en niks was uitgelegd. Zelf hadden we er ook niet aan gedacht om nog even met de verkoper door het huis te lopen voor de nodige instructies. Van oven tot aan de infrastructuur van het huis, we hebben uiteindelijk zelf moeten uitvinden hoe alles werkt. Zo zijn we er pas vorig jaar achter gekomen dat we drie sceptic tanks hebben in plaats van twee.Kijk ook op:

De website van Casa das Flores

1.015 weergaven0 opmerkingen

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page