top of page

Aanpassen, opvallen en kop stoten

Bijgewerkt op: 1 jul. 2021

Met mijn redelijk gemiddelde Hollandse 1,73 meter, ben ik voor Portugese begrippen groot.


Naast het feit dat ik inmiddels een hele theorie heb ontwikkeld om het zichtbare en volstrekt onbelangrijke gemiddelde lengteverschil te verklaren, heb ik me op diverse fronten reeds succesvol aangepast aan de standaarden hier in Portugal. 

Praktijk

Zo heb ik besloten dat hoog-water broekspijpen best kunnen, anno 2018. Mouwen stroop ik gewoon steevast op en ik mag best zeggen dat ik er 'ok' uitzie. Met deze acceptatie is het leven ineens een stuk makkelijker. De maten zijn hier allen toegespitst op een lengte van pakweg 1,60 meter. En zelfs met onderbroeken kan dat tot hele pijnlijke kwesties lijden, denk aan gevalletje bouwvakkersdécolleté. Ja mensen, het is maar dat je het even weet.

Qua schoeisel is het leven er ook een stuk eenvoudiger op geworden, hier in Portugal. Met flinke schuiten - maat 39 - is er nauwelijks spraken van keuzestress en bovendien vallen binnen die beperkte keus de hakken en plateauzolen al af. Niet omdat ik er niet op kan lopen, want dat kan ik toevallig heel goed. Maar omdat ik dan helemaal het gevoel heb dat ik in een kabouter-keuken sta te koken en op m'n knieën voor de wastafel mijn tanden moet poetsen. Natuurlijk wordt de aanrechthoogte afgestemd op het Portugees gemiddelde, evenals de wastafel en de spiegel die er boven hangt. Vergeef me dus een warrige kruin zo nu en dan, want die valt net buiten de spiegel.

"Mind your hair and mind your head' dus. Want in de prachtige oude pandjes is het bukken geblazen en het liefst vóór je uit blijven kijken. Eén keer stoten is nog grappig, en lach je lekker olijk mee met degene die achter je loopt. Om vervolgens met je warrige kruin tegen de volgende deurstijl aan te knallen. Pijnlijk gênant.En nu het toch al gênant is, kijk ook even uit op een willekeurig toilet, want het potje is net een slagje lager dan wat wij gewend zijn ;-)

Theorie

Tot zover de waarschuwingen van deze ervaringsdeskundige. En dan nu mijn theorie. Totaal overbodig, dankzij de wetenschap. Totaal onbelangrijk, want wat zegt de lichaamslengte nou eigenlijk over 'iemand' en totaal a waste of time. Maar ik verklaar nou eenmaal graag de dingen op mijn eigen manier. Want hoewel het misschien best in de genen zit, val ik toch graag altijd even over de Portugese kinderbed-tijden. Hoewel ik zelf ook heus de touwtjes wat heb laten vieren en onze 5-jarige kleuter om 20.30 uur onder de wol 'heurt' te liggen, gaan haar Portugese vriendjes nog rustig een paar uurtjes door. Zwarte walletjes onder de ogen, kids die te pas en te onpas in slaap vallen. Uiteindelijk groeien ze allemaal op, maar naar mijn bescheiden mening mede dankzij het structureel slaapgebrek, een kopje kleiner. 

Het varken krijgt de schuld

'In sommige culturen eet men varkensvlees, in andere culturen eet men geen varkensvlees. Maar in Portugal eet men het hele varken'. Varkens aan het spit, varkensoren in de stoofpot, gedecoreerd met het krulstaartje. Varkensvlees wordt hier royaal gegeten. Dat het bekend staat als één van de meest toxische vleessoorten, neem ik maar even voor het gemak over vanuit écht wetenschappelijk onderzoek. Een wetenschappelijk bewezen verband tussen de hormoonhuishouding, groei en het nuttigen van varkensvlees is nog niet gelegd, maar wat mij betreft is dat arme varken met een onsmakelijke appel in z'n bek mede schuldig aan mijn lage aanrecht. 

Tot slot is er nog het zalige klimaat. Sowieso valt het op dat Europese Noorderlingen over het algemeen langer zijn dan onze Zuid-Europese broeders en zusters. Mij valt het vooral op dat de puberteit hier ogenschijnlijk jonger zijn intrede doet. Natuurlijk een kansloos argument in mijn redenering, want er is geen enkele statistiek die dat bevestigd. Ergens wordt wel genoemd dat door warmte de hormonen eerder tot ontwikkeling komen. Maar daar is de wetenschappelijke cirkel nog niet mee rond.

En wie zal dat ook een varkensworst wezen? Los van wat wederzijds ongemakkelijke momenten - denk aan een open gulp op ooghoogte - zegt lichaamslengte eigenlijk nog minder dan niks. Hoewel, mensen kijken me vaak wel een beetje vreemd aan. En ik vraag me dan af of dat nou door m'n hippe 7/8 broek komt, m'n warrige kruin of mijn openstaande gulp. Prima aangepast, maar toch altijd een beetje anders. That's me ;-)

136 weergaven0 opmerkingen

Gerelateerde posts

Alles weergeven
bottom of page