top of page

Dierenvrienden in Portugal | Amigos dos Animais en vrijwilligerswerk

Bijgewerkt op: 1 jul. 2021


"Queima do gato" (vertaald; verbranding van de kat).


Een Portugese traditie waarbij een kat in een aardewerk pot hoog aan een stok wordt gebonden waaraan een baal hooi in brand wordt gestoken. De kat kan alleen ontsnappen als de pot door de hitte open barst of de constructie al brandend ten gronden gaat en de pot alsnog breekt.

Anno 2018 trekt deze traditie nog steeds veel publiek. Een journalist ging er op af en vroeg toeschouwers naar hun mening over deze traditie in het kader van dierenwelzijn. "Het is maar een kat', 'dier voelt er niks van', 'dieren hebben geen bewustzijn; en 'hij is toch kunnen ontsnappen uit de pot' waren de tenenkrommende reacties. 

Positief

Wat dierenwelzijn betreft heeft Portugal nog een lange weg te gaan. Vastgeroeste opvattingen, diepgewortelde overtuigingen en het dagelijks dierenleed wat je hier voorbij ziet komen zouden de moed volledig in de schoenen doen laten zakken. Maar toch is er, ondanks al die ellendige berichten, wat mij betreft een goede rede om positief te zijn. Een nieuwe generatie, die vol medeleven en empathie zich bekommeren over het welzijn van de dieren. Kinderen die willen weten hoe ze bij kunnen dragen aan het dierenwelzijn. Kinderen die tegen hun opa zeggen dat het zielig is dat de hond de hele dag aan de ketting ligt. En kinderen die beginnen te huilen bij een schokkende traditie als 'Queima do gato'. 

Dankzij deze kinderen krijgen wij als stichting en vrijwilligers de kans om ons werk te laten zien. Om aandacht te vragen voor de zwerfdier-problematiek en de noodzaak van sterilisaties. Om bewustwording te creëren voor de zorg en verantwoordelijkheid die bij een dier komt kijken. Dagelijkse wandelingen zijn hier geen vanzelfsprekendheid, evenmin als een bezoek aan de dierenarts of een oplossing voor als we op vakantie gaan. En hoewel zij empathie voor dieren zeker niet met de paplepel ingegoten krijgen, staat dierenwelzijn voor deze nieuwe generatie als een paal boven water. Het móet anders en het kán anders. 

Interactie = samen

Dus tussen al het leed, alle problemen, alle obstakels en alle ellende door, omarmen wij deze nieuwe generatie. Een positieve ontwikkeling die een positieve benadering verdient. Geen bloederige en schokkende beelden, geen drama-verhalen. Wel een reëel beeld van de huidige situatie, waarbij de kinderen worden uitgenodigd actief en oplossingsgericht mee te denken. Hiervoor ontwikkelde ik een presentatie, die inmiddels op verschillende basisscholen zeer positief is ontvangen. Een rekensom met een eindeloos lange uitkomst van een ongesteriliseerde kat en haar nakomelingen. Wat betekend 'verantwoordelijke adoptie'? Wat houdt de zorg voor een dier in? En een quiz waarbij bij elke vraag het enthousiasme stijgt en er gejuicht wordt bij een goed antwoord. 

Hebben dieren gevoel? JA, NATUURLIJK, luidt hun antwoord unaniem. Dierenwelzijn heeft hier in Portugal nog een lange weg te gaan, maar één ding weet ik zeker; met deze nieuwe generatie zullen oude tradities als 'Queima do gato' tot het verleden gaan behoren. 

Ps.: vind je dit artikel leuk? Delen = lief

99 weergaven0 opmerkingen

Gerelateerde posts

Alles weergeven
bottom of page