top of page

Portugees automerk en mannenlogica ......ummmmm

Bijgewerkt op: 1 jul. 2021

Zoals je misschien wel weet zijn wij op huizenjacht. We wonen mooi, we wonen fijn, we wonen in het centrum van een Portugees stadje.

We wandelen naar school, naar de supermarkt en naar het bakkertje. Helemaal niks mis mee, maar we willen ruimte om ons heen. Ruimte en vrijheid. Houd die gedachte even vast en probeer me vanaf nu te volgen. Hier volgt een stevig staaltje mannenlogica.

Omgevallen paaltje

Want waar ik bij ruimte en vrijheid denk aan rust, fluitende vogeltjes, mooi uitzicht, fruitbomen in eigen tuin en vooruit, een plons in eigen zwembad, roept dit gegeven bij manlief hele andere associaties op. Een quad. Ja, een quad! Typisch 'des man' om nog te denken dat dat vet stoer is ook. Een jongensdroom en nu eindelijk een overduidelijke dikke rede om er een aan te schaffen. Ik voel dat je me niet helemaal volgt, maar ik leg het even uit. Althans, ik zal er een poging toe doen, want eerlijk gezegd vind ik de argumentatie niet echt hout snijden, maar dat ter zijde. Hier in Portugal kun je namelijk nog best leuke stukjes grond kopen. Zeg een paar hectare. Maar stel nou (stel!) dat een markeringspaaltje van je landgrens is omgevallen (ik noem maar wat). "Je denkt toch zeker niet dat ik dan te voet (te voet!) die paar hectare doorkruis om dat paaltje even recht te gaan zetten". Daar heb je dus een quad voor nodig. Heb je 'm? Daar dus voor.

Maar nu dit: een quad bleek toch al gauw een 'paar duizend euro' te kosten. En laat nou toevallig een knoert van een Portugese off-roader voor datzelfde geld te verkrijgen zijn. Ik zou het een soort Landrover noemen, maar ik snap er natuurlijk he-le-maal niks van. Daarom voor de lezende liefhebber een verwijzing naar dit artikel over het enige Portugese automerk UMM (citaat: "Beslist geen auto voor melkmuiltjes met een voorliefde voor Maik-de-Boer-gepunnik met hippe stofjes."....ik zou het zelf niet beter kunnen omschrijven).

Honden achterin

Ben je er nog bij? Van huizenjacht -> droom -> ruimte -> vrijheid -> quad en nu dus UMM. Klein detail; de UMM van z'n keuze was toch ietsiepietsie duurder dan de eerder voor ogen hebbende quad. Maar hé, je kan met deze dus wel ook boodschappen gaan doen (mwa), Yuna naar school brengen (ja, en...?), naar het strand (oké....) en de honden kunnen overal mee naar toe (nou, in dat geval.....). 'Marleentje (zo heet ik als ik héél lief ben), deze UMM biedt al-leen maar voordelen". Hij kan het wel verkopen, hè?!


Echter ben ik ook niet voor één gat te vangen en zag in gedachte mijn smet-vrezerige meneer P. in opperste staat van stress omdat de UMM onder het zand zou komen te zitten. Je moet weten dat onze brave stads-auto steevast is uitgerust met een handig fibre-doekje, kwastje voor het stof (handig voor de kleine hoekjes) en een mattenklopper, waarmee hij niet alleen de auto, maar het liefst ook ons na een strandbezoek zou willen uitkloppen, want hij is panisch (of heet dat manisch?) voor zand. En voor stof. En voor haren. Neem die gedachte nou weer even mee terug naar de UMM, de stoere off-roader. Waarmee je lekker off-road gaat rijden (hoe verzin je het?). Door het zand, door het water, door de modder. Om vervolgens hele weekenden al poetsend, zwetend, foeterend en balend door te brengen in de garage? Hoe zie je dat eigenlijk voor je, schat?


"Nee, Marleentje (ik ben nog steeds lief), ik ga met de komst van de UMM helemaal veranderen. Dit is míjn kans om m'n casual-zelf te ontdekken en te ontwikkelen. Bovendien maken modder en zand de UMM alleen nog maar stoerder. Dat hóórt bij die auto, snap je?" Ik snap dat wel, maar ben ondanks het mannelijke enthousiasme nog steeds weinig overtuigd. Ik sluit de discussie pragmatisch af met 'we moeten eerst maar eens even ons droomhuis-met-grond-en-ruimte vinden en dan praten we wel weer verder. Ergens moet in de overdracht van dit besluit iets niet helemaal duidelijk zijn geweest, want tot mijn stomme verbazing hoor ik P. in telefonisch gesprek met de verzekeringsagent in extase een autoverzekering afsluiten voor een auto die hij voor zijn vrouw heeft gekocht. De smiecht. Mannenlogica....Je kunt maar een reden verzinnen.

Dus, lieve mensen....ik heb een nieuwe auto. Een UMM welteverstaan. Ik heb er nog niet in mogen rijden. Hij moet eerst helemaal schoon gemaakt worden.


(foto: mijn man in de auto van zijn vrouw. Ik rijd er braaf achter aan.

165 weergaven1 opmerking

Gerelateerde posts

Alles weergeven
bottom of page