top of page

Kerst vieren als je in het buitenland woont | Boas Festas

Bijgewerkt op: 3 jul. 2021


'Driving home for Christmas' is één van mijn favoriete kerstsongs. En dat is precies wat ik dit jaar ga doen. Driving home for Christmas.
De afgelopen jaren dat wij hier in Portugal wonen, is Portugal mijn thuis geworden. Ik heb niet alleen mijn hart verpand aan Portugal, maar er een heel nieuw leven opgebouwd. Met nieuwe vrienden, nieuw werk en vrijwilligerswerk, nieuwe taal en nieuwe gewoonten. Allemaal even eigen en vertrouwd geworden in de afgelopen vier jaren. Het komen en gaan van familie en vooral mijn lieve ouders zijn daar onderdeel van geworden. En hoewel "komen" nog steeds absolute favoriet is en ik liever het 'gaan' daarbij zou overslaan, is de belading daarvan niet meer zo groot als in het prille begin.

Zeventig is geen vijftig

Toch is daar een ander - misschien nog wel meer beladen - gevoel voor in de plaats gekomen. Het besef van de tijd die verstrijkt. Met steeds langer wordende tussenpozen dat je elkaar ziet, merk je dat 'tijd' aan niemand voorbij gaat. Natuurlijk ontkom je niet aan het stomme cliché dat de kindjes al zo groot zijn geworden. En terwijl wij nog denken dat de jaren niet zo gek veel grip op ons hebben, valt de zich langzaam aandienende ouderdom ook ineens op. Hoewel mijn ouders gezegend zijn wat gezondheid en vitaliteit betreft, realiseer je je dat zeventig geen vijftig meer is.

En misschien dat de afstand op dat besef nog wel een schepje bovenop doet. Quality time met elkaar krijgt er een nieuwe dimensie bij. Een dimensie waarop je je opeens afvraagt of je er wel goed aan doet om de 70ste verjaardag van je moeder te missen. De plannen voor een wintersportvakantie waren al gemaakt, maar met een beetje passen en meten zouden we er alsnog bij kunnen zijn. Toch namen we een slag om de arm, want liever een verrassing dan een teleurstelling. Waarmee we het 'thuisfront' in ongewisse hebben gelaten.

Thuisfront ja. Thuis is Portugal, maar daarmee nog geen substituut voor het thuis wat zij altijd hebben geboden en nog steeds doen. En dat maakt je een rijk mens, om meerdere plekken je 'thuis' te mogen noemen. En dit rijke mens is nu onderweg, driving home for Christmas.

I'm driving home for Christmas Oh, I can't wait to see those faces

Daarbij natuurlijk voor jou en jouw 'thuis' - mensen die je liefhebt - Boas Festas, Fijne Feestdagen en alle goeds voor weer een nieuw jaar!

Liefs,

Familie Oliveira


41 weergaven0 opmerkingen

Gerelateerde posts

Alles weergeven
bottom of page