top of page

5 Redenen waarom in het buitenland wonen zo leuk is

Bijgewerkt op: 29 jun. 2021

De hamvraag lijkt altijd te zijn, als je in het buitenland woont, wát je precies mist aan Nederland.


Een soort van 'you don't know what you got till it's gone' krijg je als je je geboortegrond voor langere danwel onbepaalde tijd achter je laat. Je realiseren wat je daar hád, nu je er weg bent.


En dat dan notabene ook nog eens erg gaat missen. Terwijl toen je er nog wel woonden, je niet eens zo bewust was van het object van dat gemis. Juist ja, 'you don't know what you got till it's gone" dus.

Logisch is natuurlijk dat je familie en vrienden mist. Hoewel het je natuurlijk vrij staat om altijd en overal nieuwe vrienden te maken, zijn deze Nederlandse dierbaren onvervangbaar. Wat mij betreft blijft er dan eigenlijk niet zo heel veel over om écht te missen. Het enige wat ik me pas goed realiseerde, eenmaal wonend en wel in Portugal, was de perfecte georganiseerdheid van Nederland. Werkelijk alles in Nederland bestaat uit stappenplannen, keuzemenu's en wegwijzers. Tot aan de Belastingdienst toe, die het wél makkelijker kan maken. We mopperen daar natuurlijk graag over, maar geloof me, vanaf een afstand bezien heeft Nederland het helemaal niet verkeerd voor elkaar.

Welnu, om deze hamvraag nu eens van een andere kant te bekijken. "Wat is er nu zo leuk aan wonen in het buitenland". Mijn persoonlijke top 5;

1. Het avontuur; ongeacht of het wel of niet gaat uitpakken zoals je voor ogen hebt, verhuizen naar het buitenland is 'one big adventure'. Zelfs boodschappen doen was nog nooit zo 'exciting';

2. Carte blanche; je begint een heel nieuw leven, of misschien beter een tweede leven. Met in meer of mindere mate al wat levenswijsheid in de pocket kan dat een heel bevrijdend gevoel geven. Hoezo, 'you only live once'?

3. Nieuwe taal; door velen gezien als struikelblok, maar het heeft ook heus z'n voordelen. Je doet natuurlijk je stinkende best om je verstaanbaar te maken en het is des te leuker als je merkt dat je dat steeds beter af gaat. Echter er zijn momenten waarop het ook best fijn kan zijn om je een beetje 'van de domme te houden'.

4. Nóg meer lekkernijen; Move over hutspot, lasagne uit een pakje en tomaten die naar niks smaken. Elk land heeft zo z'n culinaire favorieten, die je Hollandse menu zo veel meer kleur geven. Het gemis aan pindakaas en peperkoek wordt ruimschoots gecompenseerd door nieuwe lekkernijen.

5. Breder perspectief; al met al is het verbreden van je horizon een verrijking in de breedste zin van het woord. Het is niet alleen ontdekken, uitgedaagd worden en van voor af aan beginnen. Het is met deze ervaring alles in het leven beter op waarde in te kunnen schatten, omdat je het leven vanuit een ander perspectief beziet. Of eigenlijk..... "you know exactly what you have and it's still there".

362 weergaven0 opmerkingen

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page