top of page

Boodschappen doen in Portugal

Bijgewerkt op: 29 jun. 2021

Als Nederlandse houd ik wel van korting. Niet meer betalen dan noodzakelijk is.


Ook houd ik van logica. Dat dingen niet moeilijker gemaakt worden dan strikt noodzakelijk. Vooral wat dat laatste betreft wordt ik hier in Portugal toch regelmatig op de proef gesteld.Logica is hier nogal eens ver te zoeken en maakt van de simpelste dingen een onvervalst avontuur tussen kastjes, muurtjes en altijd héle drukke servicebalies. De supermarkten doen daarbij een lieve duit in het zakje, door met de meest creatieve onlogische kortingsacties het de winkelende mens lekker onhandig te maken. En omdat ik toch net iets te vrekkig ben om het voordeel aan mijn neus voorbij te laten gaan, knip ik braaf de bonnetjes uit en zoek me een breuk naar het juiste voordelige product.


Boodschappen en tanken

Het begint met de pasjes, want zonder een pasje krijg je geen kortingsbonnen en dus ook geen kortingen. Die pasjes fungeren als een soort spaarkaart, waarmee je feitelijk de korting wel gewoon betaald en deze vervolgens als tegoed op je pasje wordt gezet. Een moderne versie van koopzegels dus, waarbij je de supermarkt een grote gunst bewijst omdat je in principe rente-loos geld uitleent. Want de meeste mensen sparen een saldo op tot een gezellig bedragje en besteden dat dan aan een boodschappen kar 'gratis' boodschappen. Ik dus ook en dat ging meteen de eerste keer al mis. Met een bedrag van € 75,- en een beetje, werd mijn pasje door een pompbediende (daar kom ik zo nog op terug) omgewisseld. Pasje kwijt, saldo weg en meneer P. tegen het plafond, ook dat nog.

Enfin, vanaf € 30,- of meer aan boodschappen per keer krijg je met je pasje een kortingsbon van 10% voor brandstof bij een van de duurste benzinestations. Maar hé, het is korting en die laten we natuurlijk niet liggen. Ook daar krijg je de korting niet 'handje contantje', maar via je pasje als tegoed bijgeboekt. Waarmee je vervolgens weer bij de supermarkt je slag kunt slaan.


Kortingsbonnen

Hoewel dit allemaal nog wel te behappen is, tussen supermarkt en tankstation, wordt het pas echt gezellig met de maandelijkse kortingsbonnen die we via de post binnen krijgen. Dat ziet er ongeveer zo uit:

- Tussen 12-18 november 15% korting op tonijn van Bom Petisco 250ml;

- Tussen 25-30 november 50% korting op luiers van Dodot, newborn;

- Op 1 december 3 pakken spinazie 500 gram van eigen merk voor de prijs van 2.


Voel je 'm een beetje? Ik dus niet. Er is dus geen touw aan vast te knopen en je moet dat verdomde bonnetje dus wel echt inleveren, wil je die korting ook echt krijgen. Soms hangen ze fijne bordjes bij de juiste producten, zodat er nog iets van overzicht is. Maar omdat ze zelf volgens mij ook geregeld door de bomen het bos niet zien, ontbreken vaak de helft van die bordjes. En sta ik vervolgens met 6 blikken tonijn bij de kassa (omdat ze zo voordelig zijn) en zie ik pas na betaling dat er geen korting is gegeven. Dan maar weer naar de servicebalie waar het waarschijnlijk daarom ook altijd zo druk is, om er vervolgens achter te komen dat ik de verkeerde blikjes heb gekocht. Alleen op tonijn van Bom Petisco, 250ml op zonnebloemolie! Niet op water.

Maar omdat ik toch net iets te vrekkig ben om het voordeel aan mijn neus voorbij te laten gaan...iets met geduld?

Ps.: vind je dit artikel leuk? Delen = lief


212 weergaven0 opmerkingen

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


bottom of page