top of page

De Portugese taal & tellen | de tel kwijt

Bijgewerkt op: 27 jun. 2021

Hoewel ik best een redelijk potje kan rekenen, raak ik in Portugal toch regelmatig de tel kwijt.


Dat begon met de dagen van de week, maar neemt ernstigere vormen aan bij de huisarts die mij een recept voorschrijft. Hoe dat kan? Naar mijn bescheiden mening kent de Portugese taal een paar wiskundige onjuistheden. Ik leg het je uit.

1,2,3,4.........

De dagen van de week zijn nog wel overkomelijk. Gewoon een kwestie van gewenning. Behalve de weekend dagen, worden hier de doordeweekse dagen genummerd. Nu zou het mij logisch lijken om dan bij '1' te beginnen, maar dat vonden de Portugezen dus blijkbaar niet. Maandag is 'segunda feira'. Wat dus 'tweede dag' betekend. Dat eenmaal verwerkt, gaat de rest eigenlijk vanzelf. Van 'derde dag' (terça feira), tot en met 'zesde dag' (sexta feira), ofwel vrijdag. Zaterdag en zondag worden niet meegeteld, wat dan ook weer niet heel logisch is, maar krijgen de namen 'Sabado' en 'Domingo'. Ok, dat was allemaal nog wel te volgen.

Huisnummers is een ander verhaal, waar logica volgens mij helemaal geen rol mag spelen. Wij wonen op nummer 56 (even nummer), onze buren wonen op nummer 43 (toch best een oneven nummer). Bovendien niet bepaald een opvolgend nummer. Je zou toch verwachten dat er tussen die buren en ons nog andere buren wonen, maar we delen toch echt een muur. Nu zal ik in mijn eigen straat niet gauw de weg kwijt raken, maar indien je wel de weg moet zoeken is het gebrek aan deze logica toch knap onhandig kan ik je vertellen. Zelfs voor de TomTom.

Min en min = plus

Dan is daar nog de dubbele ontkenning die bij mijn weet tot een positieve of bevestigende uitkomst zou moeten leiden. Zoals 'min en min = plus' in de wiskunde. Of 'niet niks' is dus eigenlijk 'alles'. Maar deze wiskunde gaat in het Portugees blijkbaar niet op. Want 'tu não comprendes nada' betekend letterlijk vertaald 'jij begrijpt niet niks'. Toch een mooi compliment. Maar niet zo bedoeld. 'Je begrijpt er niks van'. Dat klopt, helaas. Volg jij het nog?

Antibioticum

Maar pas echt gevaarlijk wordt het bij de huisarts. Die mij eens een antibioticakuurtje voorschreef voor keelontsteking. Gebruiksaanwijzing; 8 per 8 uur een pil. Ik keek hem tegelijk met grote ogen en glazig aan. Snel gerekend zou ik dus 64 pillen in de komende acht uur moeten slikken. En dat met een keel die vuur lijkt te spugen. Gelukkig lag het aan mijn reken-talent en had ik het mis. Ik moest elke 8 uur een pil innemen. Met veel water, dat dan weer wel.

Eenmaal deze onlogische logica onder de knie hebbende, weet je dat met 15 per 15 dagen "eens in de twee weken' wordt bedoeld. Met 4 per 4 weken 'één keer per maand' en 3 per 3 maanden 'één keer per kwartaal'. Dat heet tellen op z'n Portugees en dat heb ik maar te accepeteren. Of het nou wiskundig gezien klopt of niet, het zal wel aan mij liggen.277 weergaven0 opmerkingen

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page