top of page

Dierenopvang in Portugal | Animal Rescue Canedo

Bijgewerkt op: 29 jun. 2021

De shelter van Dick (NL) en Berta (PT) heeft een vijf-sterren uitzicht over de bergen van Canedo. Dat is dan ook de enige luxe van deze shelter, die zij twee jaar geleden van de grond af aan hebben opgebouwd.


Op dit moment onderhouden zij zo'n 70 honden, waarvoor zij dag en nacht in de weer zijn.De dagelijkse werkzaamheden bestaan niet alleen uit de verzorging van deze zeventig honden. Een continu heen en weer met gevonden gewonden dieren, dieren in nood, van en naar de dierenkliniek behoren tot de dagelijkse routines helaas. Niet alleen van maandag tot en met vrijdag, maar ook in het weekend. Voor 'rustiger aan doen' is geen tijd, want de weekenden lenen zich goed voor ophaalacties voor het hoognodige voer in winkelcentra en grote supermarkten. Het is een top-baan.

Een top-baan op vrijwilligersbasis welteverstaan. Heel hard nodig, hier in Portugal met zo'n 1,5 miljoen zwerfhonden naar schatting. Zeventig honden een druppel op de gloeiende plaat? Misschien. Maar bekijk het eens van een andere kant. Al deze zeventig honden worden gecastreerd. Daarbij is er een geringe doorloop dankzij de gelukkige viervoeters die worden geadopteerd. Enfin, zonder castratie tellen we na drie jaar toch gauw zo'n 1.000 extra honden, uitgaande van 5 pups per nest, twee keer per jaar. Hypothetisch gezien zouden we ietwat kort door te bocht kunnen stellen dat met het verzorgen van deze 70 honden wordt voorkomen dat de hondenpopulatie in Portugal groeit met zo'n 70.000 honden in 3 jaar. Toch niet bepaald wat je noemt een druppel op de gloeiende plaat. En daar doen ze het voor, Dick en Berta.


En op termijn? "Over tien jaar hopen we met een lege shelter het werk af te kunnen sluiten". Met de nieuwe wet op komst die het 'doden van dieren' moet verbieden, zal de politiek met een antwoord moeten komen. Wij weten het enige juiste antwoord natuurlijk allang. Sterilisatie! De enige juiste manier om het over-populatie-probleem op te lossen. En daarmee hopelijk het dierenwelzijn naar een waardiger niveau te tillen. Tot die tijd zijn mensen als Dick en Berta heel erg hard nodig. Om een klein verschil te maken voor nu, maar een immens verschil voor de toekomst.


Update: Al geruime tijd is deze shelter negatief in de aandacht op Facebook. Ontstaan uit een persoonlijke vete, heeft een 'dame' zich ten doel gesteld de shelter en de oprichters met de grond gelijk te maken. Zonder hier te veel op in te gaan, vind ik het schrijnend te zien hoe mensen meegaan in dit soort ongegronde treiterijen. Niet bereid zijn verder te kijken dan een foto die volledig uit z'n verband gerukt is. De treiterijen hebben vrij serieuze vormen aangenomen en er loopt nu een officiële zaak, op initiatief van de oprichters van deze stichting.


De shelter heeft het moeilijk en heeft juist nu alle steun nodig, maar mensen keren hun rug op basis van de berichten op social media. Hoe triest. Wij kennen de oprichters persoonlijk, wij kennen de shelter en wij blijven achter deze stichting staan. Voor de honden, maar ook voor mensen die hun leven wijden aan de zorg voor al die dieren. Wij zullen niet beweren dat er dingen niet anders moeten en anders kunnen, maar in plaats van aan de zijlijn negatief commentaar te geven, zouden mensen juist nu een helpende hand moeten bieden. Wil je meer weten? Schroom niet om contact op te nemen.


Link website: Animal Rescue Canedo

P.S. Vind je dit bericht nuttig? Delen = lief

522 weergaven0 opmerkingen

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


bottom of page