top of page

Eindelijk vinden wij ons droomhuis in Portugal

Bijgewerkt op: 3 jul. 2021

Huizenjacht. Het begint met wat je wilt, wat je wenst, wat je juist niet wilt - ook belangrijk, wat je kunt en wat je dus zoekt.

Gewapend met een rationele checklist ga je van bezichtiging naar bezichtiging. Er zal nooit een huis zijn dat aan al die punten voldoet, maar je stelt prioriteiten en doet concessies. 

Wat het allemaal nou net ingewikkeld maakt is 'het gevoel'. Het gevoel moet kloppen. Het kan op papier allemaal nog zo voldoen aan al je zorgvuldig uitgewerkte wensen- en eisenlijst. Maar het verschil tussen een huis en een thuis begint bij dat magische gevoel. 

Verwachtingen

En zo reden we deze keer richting het noorden, Vila Verde bij Braga. De foto's van het huis zagen er veelbelovend uit, echter hadden we inmiddels de wijsheid in pacht om daar niet onze verwachtingen aan op te hangen. Het was in de praktijk vaker tegen- dan meegevallen, dus reden we ook dit bezoek redelijk verwachtingsloos tegemoet. We kwamen uit in een gebied waar we eerder een huis hadden bezichtigd en destijds het oprecht jammer hadden gevonden dat het huis in zo'n slechte staat van onderhoud verkeerde. Daarmee zou het project ver boven ons budget uitreiken en dus zat er niks anders op dan schouderophalend toe te geven dat we best zouden kunnen wennen aan dat uitzicht. 

Tot onze stomme verbazing bleken we prompt onze bestemming bereikt te hebben. Op nog geen vijf minuten afstand van de eerdere bezichtiging. Het huis lag verborgen achter een grote poort, maar toen die eenmaal openging, werden we verwelkomt door een royale oprijlaan onder een druivenrank, geflankeerd door blauwe hortensia's. Vanaf dat moment beperkte mijn Portugees vocabulaire zich tot een stompzinnig 'ge-aahhhh'. Op dit soort momenten ben ik dankbaar dat P. en ik elkaar zo goed aanvullen, want als die ergens van onder de indruk is, is zijn spraakwaterval niet te stoppen, waarmee mijn veelzeggende bijdrage nauwelijks of geheel niet opviel.

Het klopte. Het klopte helemaal. Het huis, de ligging, het uitzicht, de ruimte, de stijl, de tuin en de tachtig liter eigen wijn die een verrukkelijke druivenrank jaarlijks zou opleveren. Wat zeg ik, alles klopte!

Á la Oliveira

We staan nu op het op punt te vertrekken en dit nieuwe avontuur tegemoet te gaan. De komende weken en maanden zal er flink gewerkt en geklust worden, maar daarover volgt vast en zeker meer. En wie weet mogen we je straks eens verwelkomen in onze Casa Oliveira, want ook dat staat op de planning. Om zo de heerlijke Portugese feel-good mood in een fijne sfeer te mogen delen. En niet te vergeten samen te toasten met een glaasje wijn van het huis. Bem vindo a Portugal á la Oliveira - zoiets ;-)

278 weergaven0 opmerkingen

Gerelateerde posts

Alles weergeven

コメント


bottom of page