top of page

Een Portugese familie | A família Portuguesa

Bijgewerkt op: 27 jun. 2021

Slenterend door een willekeurige straat, waar dan ook, vraag ik me altijd af hoe de mensen er leven.


De inbeelding daarover stem ik af op het huis. Een statig huis doet een statig leven impliceren. Maar juist de kleine, pittoreske huisjes intrigeren mij het meest. Het leven van de gewone mensen. Hoe denken ze? Hoe verdienen ze de kost? Kortom, hoe ziet hun leven eruit?


Doordeweeks

Portugal is geen rijk land. Een 'modaal' gezin heeft het zeker voor Nederlandse begrippen niet bepaald breed. Beide ouders werken de hele week, want parttime banen bestaan hier niet. De kinderen gaan vanaf drie jaar naar school, waar ze van half negen tot half zes de dag door brengen. Hoewel ik nog steeds moeite heb met de Portugese kinderbed-tijden, begrijp ik ergens wel waarom kinderen hier meestal niet voor half tien 's avonds op bed liggen. Het zijn de enige uren op een doordeweekse dag die men samen besteed. Bovendien wordt er veelal niet vroeger gegeten dan acht uur 's avonds.

O fim de semana - het weekend

Het weekend staat - hoe kan het ook anders - in het teken van familie (kinderen, ouders en grootouders). Het is niet ongewoon om het volledige weekend met elkaar door te brengen. Er hoeft niet per se iets bijzonders te worden ondernomen. Gezamenlijk worden de wekelijkse boodschappen gedaan. Er wordt tv gekeken en er wordt thuis geluncht.

Anders dan in Nederland gaan de Portugezen niet bij elkaar 'op de koffie'. Niet bij vrienden, noch bij familie. Een kop koffie wordt buiten de deur genoten, vaak bij een padaria (bakkerij). Sowieso spreken de Portugezen nauwelijks bij elkaar thuis af. Thuis is privé en dat houden ze liever zo.

In Portugal worden de kinderen overal mee naar toe genomen en bij betrokken. Hoewel het in Nederland niet bepaald gebruikelijk is of misschien zelfs 'not-done' om je koter van vier mee uit eten te nemen, de Portugezen vinden het not-done om ze niet mee te nemen. Dat maakt een gemiddeld restaurant voor Nederlandse begrippen (ietwat) rumoerig, maar in Portugal is dat gezellig. Het geeft een ontspannen en ongedwongen sfeer. En omdat de kinderen toch al gewend zijn aan een later uur, hoeft daar in het weekend helemaal geen rekening mee worden gehouden.

A família Portuguesa!

En zo rijgen de weken en weekenden zich in een vertrouwd ritme aaneen. Berustend en eenvoudig. Levend in het moment. Daar kan ik nog veel van leren ;-)

109 weergaven0 opmerkingen

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page