top of page

Portugese namen en tradities

Bijgewerkt op: 29 jun. 2021


Roep een willekeurige Portugese naam en gegarandeerd dat er zeker drie mensen zullen opkijken. Als praktische Nederlander zou ik dat niet alleen stik onhandig vinden, ook durf ik te denken dat in Nederland veel (vooral) moeders er niet aan moeten denken dat er samen met 'haar Simoontje' nog eens twee andere Simoontjes in de klas van haar koter zitten. Willen wij nou zo graag origineel zijn? Uniek soms? Is dat misschien ook de rede waarom wij vaak een vrij gewone naam in een bijzondere, fonetische of ingewikkelde spelling gieten, om maar vooral de unieke identiteit ervan recht te laten doen aan ons nageslacht.

Namenlijst

In Portugal wordt het leven van toekomstige ouders een stuk simpeler gemaakt. Hoe? Nou de Portugese wet kent strenge restricties als het om naamgeving gaat. Streng, in de zin van een beperkte lijst met namen waar je als Portugees koppel uit mag kiezen. Ook qua schrijfwijze mag hier niet van worden afgeweken, dus geen Sanndrá of Tiagoo. En geen Thommas of Maariow.

Daarbij opgeteld de traditie om de zoons naar de vaders te vernoemen en de dochters naar de moeders, staat vaak een naam van zelfs een nog niet verwekt kind al als een paal boven water. Sterker nog, daar wordt niet eens een geheim van gemaakt. Het is hier heel gebruikelijk om al vroeg in de zwangerschap 'het beestje bij de naam te noemen'. Bovendien wil iedereen voldoende tijd hebben om slabbetjes, knuffels en luiertassen te borduren met die naam, om uiteindelijk als kraamcadeau te geven.

Suprise suprise

Had ik dat maar geweten, want ik stond toch een beetje als een citroen te kijken toen meneer P. er enthousiast uitgooide dat 'het een meisje werd en dat ze Yuna zou gaan heten'. En dat is dan weer het gekke, dat wij nuchtere Nederlanders daar zo'n spannende en eigenlijk ook onpraktische toestand van maken. In tegenstelling tot de toch meestal iets minder praktische Portugezen, die het hoge woord er - weliswaar zónder overleg (dat zit kennelijk nog steeds hoog ;-) - meteen uitgooien.

Toch zo gek nog niet, zo'n lijstje en traditie. Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan? Geen keuzestress, geen getwijfel. Althans, vóór de geboorte. Daarná is weer een heel ander verhaal. Je kijkt negen van de tien keer onnodig op als je je naam hoort en als Tiago uit de ballenbak van Ikea gehaald wil worden, staan er ineens vier moeders voor hem klaar, behalve de zijne. Ben ik toch even blij dat Yuna Yuna heet. Als enige in Portugal. Lekker makkelijk ;-)

Ben benieuwd wat jij van bovenstaande namen vindt. Zit er eentje bij die jij zou uitkiezen?

P.S. Vind je dit artikel leuk? Delen = lief


332 weergaven0 opmerkingen

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


bottom of page