top of page

Prikt van de grond | lokale gastronomie

Bijgewerkt op: 5 mei 2020


Pica no chão betekent letterlijk 'prikt van de grond'. Een gerecht met kip, het bloed van de kip en een juiste verhouding azijn en rijst.


Ga vooral niet met deze kort-door-de-bocht ingrediëntenlijst aan de slag, want ik vrees dat zelfs de kippen het dan niet meer van de grond willen eten.


Het gerecht is een typisch gerecht uit de Noord-Portugese Minho streek - en schijnt haar oorsprong te vinden in Vila Verde - 'onze gemeente'. De culinaire trots, een boegbeeld van de lokale keuken.

Onze buurvrouw heeft kippen en dat is samen met haar bejaarde hondje haar enige gezelschap. Ze steekt niet onder stoelen of banken uiterst content te zijn met ons als nieuwe buur. Wij zitten doorgaans niet om een praatje verlegen en als goede buur bieden we zo hier en daar een helpende hand. In ruil daarvoor krijgen we citroenen, uien, peterselie en eieren die we onder een beleefd 'dat is toch niet nodig' toch heel dankbaar aannemen. Biologischer wordt het niet en daar houden we nu eenmaal van.

Zo verzamelen wij onze restjes voor de kippen, die spontaan hun ei-productie tot een hoger niveau hebben getild. Dit tot groot genoegen van de buuf, die ze weer terug-recycleert naar ons. Wij er taarten van bakken, die er dan weer als zoete koek in gaan bij ons buurtje.

Het grappige is dat al deze wederzijdse goedheid zichzelf blijft overtreffen. En dat bracht de buurvrouw in een enthousiast gebaar van waardering op de mededeling dat ze voor ons morgen een kip zou slachten. En omdat ik braaf geleerd heb geen gegeven kip in de bek te kijken, hield ik wijselijk mijn mond. Dat deed mijn extroverte Olijfje niet, die antwoordde dat dat niet nodig is 'want mijn moeder eet geen vlees'.

Nu moet je weten dat het woord 'vegetariër' hier nog geen voet aan de gepikte grond heeft gekregen, laat staan de aanstellerige variant 'pescetariër' (ik eet wel vis, geen vlees). Het antwoord van buuf was dan ook; "Dan heb je mijn 'pica no chão' nog niet geproefd".


Dus, lieve mensen. Kom je naar de Minho, eet je vlees en ben je niet vies van een beetje bloed - ik kan je helaas niet uit ervaring dit stok-kippetje van de streek aanbevelen - maar bij deze dus wel een hopelijk nuttige toelichting op menig menu kaart alhier - Pica no chão.


83 weergaven0 opmerkingen

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


bottom of page