top of page

Regen en vocht in Portugal

Bijgewerkt op: 3 jul. 2021

Terwijl het met bakken uit de lucht valt, er bakken met zand voor de tweede keer in korte tijd uit de tuin gegraven worden, doe ik ontzettend m’n best om een keuze te maken uit de kleur van het zwembad (en dus de optische kleur van het water, want ‘gewoon blauw’ schijnt niet te volstaan tegenwoordig).


Het is sowieso lastig om bij de brandende open haard een beeld te vormen van dit onderdeel van ons project, hoewel de tegen de ruiten slaande regen haar best doet om mijn aandacht bij het onderwerp ‘water’ te houden, zij het in een andere context.Het is officieel herfst in Portugal en ons wordt wel eens door aspirant kopers gevraagd ‘hoe erg het nou eigenlijk echt is met die regenval en vocht in Portugal’. Volgens de statistieken is Noord Portugal één van gebieden met de meeste neerslag in Europa. De Portugezen noemen dat ‘quando chove, chove bem’, ofwel ‘als het regent, regent het goed’. Ik durf dus nog wel te beweren dat het hier heus niet alle dagen regent of grijs en grauw is, maar die statistische hoeveelheid neerslag in een korte periode valt. Echter maakt zo’n geregeld gestelde vraag van mij ook geen Piet Paulusma – niet dat ik dat zou willen, ga ik straks ook nog oant moarn zeggen of zoiets– maar de vraag is meer of we daar dan ook last van hebben ín huis.


Onderhoud

Vele gevels van huizen doen dat hier namelijk wel vermoeden. Gevels waarop vocht en neerslag duidelijk hun weinig subtiele sporen hebben achtergelaten. Maar zoals in elke gezonde strijd, zijn er twee kanten van een verhaal. Want met de regen en luchtvochtigheid dankzij het Atlantische oceaan aan de ene kant, zijn aan de andere kant de huizen eerder gebouwd op de hitte dan op de kou. Anders gezegd, het ontbreken van een centraal verwarmingssysteem is hier niet ongewoon. En als een huis hier wel van voorzien is, wordt deze maar zelden gebruikt. De kosten van gas zijn op een ‘João modaal’ inkomen hier in Portugal een stevige post. In de meeste huizen wordt daarom de openhaard intensief gebruikt. Soms warmt deze alsnog het hele huis op, als het een zogenaamde warmte-regenerator is. Maar vaak beperkt de warmte zich tot de woonkamer en blijft de rest van het huis – zeg maar gerust – koud. Want samen met een niet tot nauwelijks aanwezige isolatie in combinatie met vocht, is het binnen zelfs kouder dan buiten.


En dan is er nog het onderhoud, of eigenlijk het gebrek daaraan. Diezelfde João zal namelijk zijn zuur verdiende centjes in de allerlaatste plaats uitgeven aan onderhoud van zijn huis. Zelfs soms daar waar het – in onze ogen – noodzakelijk onderhoud betreft. Huizen die naar Nederlandse maatstaven onbewoond zijn, denk aan een ingezakt dak, compleet met gapend gat. Of kapotte ruiten, die voor het gemak maar dichtgetimmerd zijn. Laat staan dat hij zal investeren in een opknapbeurt van de buitenmuren, die zonder die nieuwe verflaag ook heus wel overeind zullen blijven staan.


Modderbad

Kortom, het is niet helemaal wat het lijkt. Ja, de huizen zijn inderdaad in door de jaren heen aangetast door vocht en neerslag en ja, het kan hier goed regenen en dat doet het momenteel dan ook. Het is herfst en stiekem vind ik het wel lekker zo. Last van vocht in huis hebben we niet. Daar hebben we bij onze zoek- en vind-tocht uiteraard wel op gelet en zou ook zeker een advies zijn voor diegenen die in Portugal een huis overwegen te kopen. Het klopt dat je veel aan een huis kunt verbouwen en verbeteren, maar een cv-tje aanleggen als het gas van de staat niet op jouw adres zonder adres passeert, wordt best een uitdaging. Terwijl ik nog een flinke blok hout op het vuur gooi, de zoveelste vrachtwagen zand wordt afgevoerd en daarmee vast loopt in de modderige tuin, doe ik nog een laatste poging om voor me te zien in welke kleur water we volgend jaar een welkome frisse duik zullen nemen. Dat is voor mij voorlopig uitdaging genoeg.


Even durf ik te denken dat het zo’n haast niet heeft, maar dat heeft het wel. Want de mannen willen door, maar de regen ook. De grote vraag zal dus zijn of we vóór de warmte zich weer aan zal dienen volgend jaar, wij er op los kunnen plonsen. Dat wordt ofwel een modderbad, ofwel – jawel, ons eigen zwembad.


528 weergaven0 opmerkingen

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


bottom of page