top of page

Verkeer in Portugal | waar moet je op letten?

Bijgewerkt op: 3 jul. 2021

Hoewel verkeersregels een redelijke mate van universaliteit hebben, blijken er toch al dan niet subtiele verschillen te zijn tussen hoe men in andere-dan-Nederlandse landen het verkeer reguleert (verkeersregels) en de wijze waarop er in het algemeen aan het verkeer wordt deelgenomen (rij-gedrag).


Daar waar veiligheid voorop staat, willen we toch op z'n minst ook wel een beetje kunnen genieten van een autoreis of - rit door prachtig Portugal. Daarom een zowel objectieve als subjectieve uiteenzetting van de meest opvallende verschillen op de Portugese wegen.


1. In- en uitvoegstroken

Deze zijn heel vaak héél kort, lieve mensen. Soms zelfs te kort, naar mijn bescheiden mening. Je hebt een afslag genomen, draait onder de weg door en bereid je voor om je netjes in te voegen in de nieuwe richting. Daar krijg je in Portugal soms een uttele vijf meter de tijd voor en dat blijkt in de praktijk soms niet eens voldoende om je te realiseren dat je invoegstrookje ophoudt. Nóg lastiger wordt het als er geen ruimte is om in te voegen, je daardoor moet stoppen en er vervolgens niks anders op zit dan plankgas in te voegen zodra je daar ook maar enige kans toe ziet.


2. Doorgetrokken streep

Dat die korte in- en uitvoegstroken bovendien worden vergezeld van een doorgetrokken streep op de rechter rijbaan, maakt het anticiperen op in- en uitvoegend verkeer min of meer onmogelijk. Ben je de 'invoeger', kunnen je medeweggebruikers dankzij deze doorgetrokken streep niet even sympathiek ruimte voor je maken door een strookje op te schuiven. En rijd je zelf op de rechter rijbaan, kan het zijn dat je vol in de rem moet door een 'invoeger' die zich nergens iets van aan trekt en op z'n dooie gemak, liefst nog zonder richtingaanwijzer (waarom zou je ook), invoegt.


3. Van drie- naar tweebaansweg

Opvallend dat de meeste rijbaan-verminderingen van rechts naar links gaan, in plaats van de meest linkse rijstrook die zich langzaam bij de rechter rijstrook voegt - wat mij eerlijk gezegd het meest logisch lijkt omdat zo de hardst-rijdende weggebruikers zich moet aanpassen aan het minder-hard rijdende weggebruikers. Hier in Portugal moeten de minst hard rijdende weggebruikers zich dus voegen naar het wat harder-rijdende verkeer. Dit in combinatie met het uiteenlopend rijgedrag (zie punt 5) kan nog wel eens voor minder veilige situaties zorgen.


4. Rotondes

Portugal houdt van rotondes en vaak vind je ze zelfs met twee, drie of een onduidelijk aantal rijbanen (door gebrek aan strepen). Er bestaan rotonde-regels, maar ergens is er in de overdracht in de afgelopen decennia iets stelselmatig mis gegaan vermoed ik, want een rotonde staat gelijk aan een regelrechte chaos. De bedoeling is dat je bij een meerbaanse rotonde alléén op de rechter baan voor-sorteert als je voornemens bent de eerste (meest rechtse) afslag te pakken. Ben je dat niet, sorteer je dus links voor. Op de rotonde geef je altijd richting aan, althans volgens de regels. Dus ook als je 'rechtdoor' gaat, eerst richtingaanwijzer naar links en vóór je de rotonde afrijdt, richting aanwijzer naar rechts.

Bij een meerbaanse rotonde is er vaak een dubbele afslag, ofwel twee banen waarop je de rotonde kunt verlaten. Het is dan wel de bedoeling (en dus eigenlijk de regel) dat je op je 'eigen baan' blijft. Rijdt je op de 'linkse baan' de rotonde af, blijf je ná afslag op de linker baan rijden, haal je eventueel de rechter medeweggebruiker in en de rest spreekt voor zich (altijd zo veel mogelijk rechts rijden). Wees er op voorbereid dat menig rotonde-rijder hier op de linkse baan de rotonde verlaat en moeiteloos haar weg voortzet op de rechter rijbaan. Rijd jij daar toevallig en heb je geen zin in gedoe, kun je beter even gas terug nemen.


5. Snelheidsduivels en slakken

De Portugese snelweg wordt gekenmerkt door excessen. De gemiddelde snelheidslimiet ligt op 120 kilometer per uur, maar als goed geïntegreerde weggebruiker zou je je daar weinig tot niks van aantrekken. Er zijn ook nog steeds opvallend weinig snelheidscontroles en flitskasten, maar dat neemt (mag ik zeggen, gelukkig?) wel toe de laatste jaren. Wees dus voorzichtig met de extreem hard-rijders (zeg 200 km/u, maar evengoed met de extreem zacht-rijders (zeg 40 km/u).

Als de snelweg dan ook nog eens van drie- naar twee banen gaat, is het feest helemaal compleet.


Snelle weg


Tot slot is het misschien nog wel handig om te weten dat Portugal een tolwegsysteem heeft. Enerzijds zijn er de volledig geautomatiseerde - electronische - tolwegen (ofwel 'scuts' in het Portugees). Hiermee wordt je auto via camera's boven de snelwegen gedetecteerd. Anderzijds zijn er de bekende tol-stations, waar je ofwel via een automaat ofwel bij een tolhuisje kunt betalen. Voor zover bekend zal een buitenlandse creditcard niet werken. Hoewel contant betalen misschien het makkelijkst is, zijn er meerdere mogelijkheden. Houd er overigens wel rekening mee dat de tolwegen niet goedkoop zijn en je dus meestal wel meer dan een 'paar tientjes' nodig zal hebben bij langere autoritten.

Tip: Voor de meest actuele informatie een verwijzing naar deze website van het overkoepelend orgaan voor de instractuur in Portugal. (Scroll naar beneden bij 'easy tollservice' voor toeristen).


Met een beetje aanpassing, anticipatievermogen, gezond verstand en een auto met goede springveren voor de hobbelige binnenwegen, is het prettig toeren op de Portugese wegen.

Boa viagem (goede reis)









1.163 weergaven0 opmerkingen

Gerelateerde posts

Alles weergeven
bottom of page